Öğrencilerin Üsküdar’daki uğrak yeri: NevMekan

NevMekan, 2015 yılında Üsküdar Belediyesi tarafından hizmete açılan bir “kitaplı kahve”. Yüz yıllık bir geçmişe sahip olan bina daha önce İETT garajı ve tramvay hangarı olarak kullanılmış, şimdiyse NevMekan’da “kıraathane kültürü” yaşatılmaya çalışılıyor. Mekan,  “özel dekorasyonu ile kitapseverlerin vazgeçemeyecekleri” ve bünyesinde “sanat galerisi, sahne ve kitaplı kahve”yi buluşturan bir merkeze dönüştürme” hedefiyle başlanan restorasyon çalışmaları sonucu ortaya çıkmış.

NevMekan ismi, Farsça “yeni” anlamına gelen ”nev” ile Arapça ”mekan” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. NevMekan’ın müdürü Abdurrahman Demirel  daha önce YeniŞafak gazetesine “yeni bir kahve fikri” ile bu yola çıktıklarını söylemiş ve şöyle devam etmiş: “Gelen her insanın burada kendini huzurlu hissetmesi önemli. Gelenler saatlerce oturabilirler.” Demirel, gelenlerin kitapları inceleyebileceğini, hatta üstünü çizebileceğini söyleyerek mekânın bir kütüphaneden farkını da ortaya koymuş.

Sınav döneminde yer bulmak zor

Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Sarayı’nın bahçesinde yer alan NevMekan, kitaplı kahve olmasının yanında şiir dinletilerine, konserlere, sergilere ev sahipliği yapan bir kültür merkezi. 1200 metrekareye yayılan alan, sabah 8'den gece 12'ye kadar açık. Sınav dönemlerinde, yer bulmak için biraz sıra beklenmesi gerekebiliyor zira NevMekan “kitaplı kahve” olarak düşünülmüş olsa da daha çok gençler tarafından çalışma mekanı olarak kullanılıyor.

    “Fiyatlar  öğrenci bütçesi üstünde”

Okul kütüphanelerinde yer bulmak zor olduğu için burada ders çalışmayı tercih ettiklerini söyleyen üniversite öğrencileri Erdem Güler ve Abdullah Altun, çalışma ortamından  memnun olduklarını ama mekanın biraz fazla popülerleşmeye başladığını söylüyor. İki arkadaş, mekânın menüsünün zengin olduğunu belirtiyor ama fiyatların son dönemde öğrenci bütçesinin üstüne çıktığından da dert yanıyorlar ve garsonların çok yoğun olmasından dolayı daha fazla çalışana ihtiyaç olduğunu düşünüyorlar. Güler ve Altun ayrıca aydınlatma yetersizliğinden dolayı akşamları ders çalışmanın zor olduğunu söylüyorlar.

       Asma tavanı sahneye dönüşebiliyor 

Mekânda, oturma kısımları ve kitaplıklar modern bir çizgiye sahipken binanın dış tasarımında ve gerek asma kata bağlanan merdivenler, tavan, gerek diğer dekorasyon unsurlarında Osmanlı motiflerinin yoğun olarak kullanılmış olması dikkat çekiyor. Dekorasyonda tarihi bir saat koleksiyonunun yanında yine binanın önceki işlevine gönderme olacak şekilde tarihi bir tramvay da kullanılmış. NevMekan’da bulunan asma tavanın en dikkat çekici özelliği ise kurulan sistem sayesinde herhangi bir etkinlik sırasında yere indirilerek sahneye dönüşebilmesi.

Binanın tarihi

Yaklaşık yüz yıllık bu yapı İETT'nin, 1928’den 1966’ya kadar hizmet veren Üsküdar-Bağlarbaşı-Kısıklı tramvay hattının hem hangarı hem de elektrik santrali olarak inşa edilmiş. Sonrasında  İETT garajı olarak kullanılan bina 2015’te restorasyonu tamamlanınca bugünkü şeklini almış.

Yorumlar